השוואה מפורטת ומעמיקה בין שמן מרווה מרושתת ושמן דגים.
כמה EPA ו DHA יש במרווה מרושתת, מהו אחוז ההמרה האמיתי.
הקשר בין שמן דגים והפרעות בקצב הלב, אסופה של מחקרים בנושא.
מחקר פרה קליני שחקר את הקשר במצבים של קרוהן וקוליטיס.
מחקר קליני שבוצע על המרווה המרושתת בהקשר של שומנים בדם.
מידע ומינונים בהקשר של קשב וריכוז. בצרוף מתכונים טעימים.
חברת נייטשרסייג, והחוקרים המלווים אותה, פועלים במשך למעלה מעשור בחזית המחקר המדעי בתחום האומגה-3 בכלל והמחקר של המרווה המרושתת בפרט. כלל המידע המקצועי שנאסף במהלך השנים מרוכז כאן, בפורטל המידע המקצועי, וממוין לפי קטגוריות. חלק גדול מהמחקרים המפורסמים בפורטל זה הם יוצאי דופן, חדשניים ומציגים מידע מרתק ועדכני בתחום האומגה-3. אתם מוזמנים לקרוא, לצפות ולהתעדכן במידע הרלוונטי ביותר בתחום, ולפנות אלינו בכל שאלה.
אומגה 3 נחשב לאחד מתוספי התזונה המבוקשים בישראל, ישנם שני סוגי מקורות עיקריים לאומגה 3, מקור צמחי (חומצת השומן החיונית ALA) ומקור דגי (חומצות השומן EPA DHA), שנשאלת השאלה איזה מקור של אומגה 3 יותר יעיל – אומגה 3 ממקור צמחי מעולה כמו המרווה המרושתת או אומגה 3 ממקור דגי?
התשובה שלנו היא פשוטה: אין מקום להשוואה. מדובר על שני מוצרים שונים לחלוטין.
שמן דגים הנמצא בקפסולות שמן הדגים אינו דומה במאום לדגים אותם אנחנו אוכלים, מדובר במוצר שעובר עשרות תהליכים תעשייתיים במהלך תהליך הייצור שלו – כך שבסופו של התהליך מקבל הצרכן מוצר מהונדס שעבר מניפולציות כימיות רבות והתווספו לו חומרים משמרים רבים כדי למנוע את הקלקול שלו.
התחקיר של ד״ר גיל יוסף שחר
לאחרונה פרסם ד״ר גיל יוסף שחר תחקיר מקיף שבו בדק את רוב מוצרי האומגה 3 הנמכרים בשוק בישראל, בבדיקה שערך במעבדה בלתי תלויה נבדקו ערכי החמצון של המוצר. תוצאות הבדיקה הפתיעו רבים כאשר התברר שכמעט רוב מותגי שמני הדגים ומותגי אומגה 3 אחרים הציגו תוצאות שהעידו על חמצון של המוצר הסופי.
המוצר היחידי שעמד בכל הבדיקות ויצא לא מחומצן היה שמן המרווה המרושתת.
הטעם והריח של המוצר מצביעים בצורה חד משמעית על איכותו והיעילות שלו.
מוצר אשר מציג ערכי ספיגה מקסימלים בצורה טבעית. לא תוספת חומרים מייצבים.
חומר גלם מקולקל ומחומצן אינו מספק את הערכים המיטביים.
מוצר אשר מכיל מתכות כבדות אינו מומלץ לצריכה ועלול לגרום לנזקים.
תהליך ייצור תעשייתי אשר מערב שימוש בחומרים כימיים אינו מומלץ ואף מסוכן.
מוצר אומגה 3 שתהליך הייצור שלו אינו מזיק בסביבה. ללא פגיעה במשאבי אקלים.
רוב תוספי אומגה 3 משמן דגים כולל הטבעיים ביותר מיוצרים בסביבה תעשייתית.
יצרני התוספים, מתוך כוונה לקבל תועלת מקסימלית מול הוצאות מינימליות, דואגים להשתמש בתהליכים כימיים תעשייתיים להפקת מירב חומר הגלם לכל סוגי המוצרים. יתרה מכך על מנת לשמור על טריות המוצר וחיי המדף שלו יצרני התוספים מוסיפים חומרים משמרים למוצר הסופי.
לעיתים רבות החומרים הפעילים בתוספי התזונה גורמים לתחושת אי נוחות בבטן ומדיפים ריח עז, על מנת להתגבר על אתגרים אלו עוברים תוספי התזונה תהליכים כימיים על מנת להסוות טעמים וריחות לא רצויים.
תהליכי הייצור התעשייתים תוספי תזונה מסוג אומגה 3 דגית
ספינות דיג ייעודיות דגות באמצעות רשתות ענקיות שנפרשות בעומק הים קילומטרים של אזורי גידול של סרדינים (70% מהמקור הדגי לאומגה 3), קריל (סרטן קטן אשר משמש כמזון לליוויתנים ודולפינים), אנשובי ומקרל. תהליך הדיג הוא דורסני ללא התחשבות בסביבה ולעיתים רבות אחראי להשמדה של אוכלוסיות שלמות בעלי חיים ימיים שאינם קשורים במאומה לתהליך ההפקה של שמן הדגים.
הדגים וכל החי הימי אשר נתפשו ברשתות ממוינים על ספינות הדייג, ושם הם עוברים תהליך שבו השומן שנמצא בהם (בעיקר בכבד) מופק ומופרד מהמסה ומועבר למכלים ייעודיים לאחסון שמן הדגים. ברוב המקרים תהליך הפקת השומן הוא תהליך כימי שבו משתמשים בממיסים אורגנים שמפרידים את השומן מהדג המת, חמום, קירור ועוד תהליך זה מורכב והוא תעשייתי לחלוטין ומערב חומרים כימיים רבים במהלך תהליך זה בחלק משמני הדגים השומן גם משנה את הרכבו משומן שנקרא טריגליצריד לשומן שנקרא אתיל אסטר, למידע נוסף על שמני דגים מאתיל אסתר והבעייתיות שלהם אנא לחץ כאן.
ייצור שמן הדגים מצריך שימוש רחב בחומרים משמרים
לאחר מכן מועברים שמני הדגים לבקבוקים לאחסון ומכירה או נארזים בקפסולות שעשויות מג’לטין שמופק מעצמות וסחוס של בקר או מעצמות וסחוס של דגים. מכיוון ששמן הדגים מתחמצן תוך מספר שעות בטמפרטורת החדר, למוצר הסופי מוסיפים ויטמין E טבעי או מלאכותי בכמויות גבוהות ואו נוגדי חמצון טבעיים או מלאכותיים מאוד האמורים לעכב את תהליך החמצון הטבעי של שמן הדגים. מחקר שערכה ממשלת נורבגיה שהיא אחת מיצרניות שמן הדגים המובילות בעולם הראה שקרוב ל 60% מהתוספים של שמני הדגים על המדפים עלולים לסבול מבעיות יציבות.
אחת הדרכים הפשוטות לבדוק האם מוצר התעפש או התחמצן היא להריח אותו או לטעום אותו, אם כבר החלטתם לצרוך שמן דגים אפילו אם הוא מגיע בקירור, מומלץ מאוד לנקב כמוסה אחת ולטעום ולהריח את תוכנה, במידה ולשמן יש טעם רע או מקולקל קרוב לוודאי שהוא סובל מחמצון ואינו ראוי לצריכה.
תהליך הייצור של שמן הדגים מתבצע ללא התחשבות בסביבה וזאת בלשון המעטה. על מנת לייצר קפסולה אחת של שמן דגים יצרני שמן הדגים לעיתים נאלצים לחסל אוכלוסיות שלמות של חי מהים וזאת בשל שיטות הדייג המסחריות שלהם – ספינות שמן הדגים מטילות רשתות לעומק הים ופשוט גורפות את כל מה שעולה בחכתן, המוות של אחוז ניכר מהיצורים הימיים שמתים כתוצאה מתהליך זה הוא מיותר ופוגע בסביבה הימית בצורה אנושה.
למעשה יש מספר מינים של דגים שפשוט הוכחדו כתוצאה מדיג לא אחראי של חברות שמני הדגים.התהליך הכימי של הזיכוך של השמן מערב ניצול רחב של אנרגיה וזיהום אוויר נרחב מה שמוסיף לפגיעה הרחבה של תהליך ייצור זה בסביבה.